>   Nieuws   >   Nieuwe fase restauratiewerkzaamheden Museum van Loon Amsterdam

Nieuwe fase restauratiewerkzaamheden Museum van Loon Amsterdam

Weer een nieuwe fase binnen de restauratiewerkzaamheden voor Museum van Loon. Al lange tijd werken wij met gepaste trots voor het Museum van Loon in Amsterdam. Na een eerdere renovatie van het Koetshuis, stond er weer een prachtig nieuw project voor ons klaar. Dit keer konden we bijdragen aan het onderhoud van het voorhuis. Namelijk met de restauratie van de achtergevel. 

Museum van Loon ligt aan de Keizersgracht in het hart van Amsterdam. Van oorsprong deed het object dienst als woonhuis van de regentenfamilie van Loon. In 1672 betrok de familie de woning die werd ontworpen door architect Adriaan Dortsman. Dortsman die bekend stond om zijn classicistische stijl was verantwoordelijk voor andere iconische gebouwen binnen en buiten de stad zoals de Lutherse Kerk, het Walenweeshuis en de Oosterkerk. 

Sinds 1973 stelt de familie van Loon het woonhuis open en bijbehorende collectie open voor het publiek. Hiermee kan de bezoeker een kijkje nemen in één van de fraaiste woonhuizen in Amsterdam en van de wooncultuur van de Amsterdamse familie van Loon.

De werkzaamheden waar we op dit moment met veel plezier aan werken zijn restauratie van de achtergevel van het voorhuis. Veel van de voegen zijn tijdens de vorige renovatie gevoegd met beton. Destijds een veelgebruikte techniek, maar inmiddels weten we dat dit vaak geen goede oplossing biedt. Het beton is vaak harder dan de gebruikte bakstenen waardoor het materiaal zich slecht leent als voegmiddel. Dit hebben we hersteld met natuurlijke, duurzame materialen. 

Daarnaast was de houtwerk op het balkon ook toe aan onderhoud. Werken aan een nationaal monument betekent dat in alles wat wij doen zoveel mogelijk van de oorspronkelijke delen behouden of herbruikt moeten worden. Het is altijd een leuke uitdaging voor ons om hier aan te mogen werken. Zeker wanneer het aankomt op houten materialen. Daarom is het belangrijk hier tijdig bij te zijn. Voor de balustrade van het balkon is al het houtwerk is gecontroleerd, een aantal delen zijn vernieuwd en het schilderwerk is aangepakt. Zo kan dit fraaie historische balkon er voorlopig weer tegenaan. 

Scroll naar beneden voor foto’s van de werkzaamheden. In de volgende fase wordt het dak hersteld en verstevigd. Hier vertellen we jullie dan ook graag meer over, dus houdt onze site en socials in de gaten.

Benieuwd hoe het er aan toegaat op de bouw? Of wil je een uniek kijkje achter de schermen bij Museum van Loon? Kneppers Bouw- en Aannemingsbedrijf is partner van de Open Monumentendag op 10 en 11 september. Houdt onze site in de gaten voor meer informatie of kijk op de site van Open Monumentendag voor meer details. 

          

Alle nieuwsberichten
Projecten
Contact
Gepubliceerd
2022-07-13
Geschreven door
Birgit Taal-Soethof
Amsterdam

Eerlijk en transparant bouwen