>   Nieuws   >   Winnaar Arie Keppler Prijs 2020: Portiersloge, Westergasfabriek!

Winnaar Arie Keppler Prijs 2020: Portiersloge, Westergasfabriek!

Winnaar Arie Keppler Prijs 2020: Portiersloge, Westergasfabriek!

Het is gelukt! Op donderdag 26 november heeft de Portiersloge bij de Westergasfabriek een van de prijzen in de wacht gesleept tijdens de uitreiking van de Arie Keppler prijs 2020. In de categorie Alledaags wordt Subliem heeft de Portiersloge laten zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan het ontwerp van alledaagse constructies in de openbare ruimte. Juist door dat soort gebouwen de liefde en aandacht te geven die ze verdienen gaat de publieke ruimte er enorm op vooruit!

De selectiecriteria voor het winnen van een Arie Keppler prijs is niet niks. Dit jaar was de selectie gebaseerd op drie leidmotieven: de sociale kracht. Wat geeft een gebouw of plan terug aan de omgeving, wat doet een ontwerp met de openbare ruimte, op welke manier zijn de bewoners en gebruikers bediend?

Op de tweede plaats wordt gekeken naar de reparatiekracht. Hoe wordt omgegaan met de cultuurhistorische context, het stedenbouwkundige weefsel en de logica van het landschap?

Ten slotte is er de ruimtelijke kwaliteit waarbij de meer klassieke criteria van een architectuurprijs naar voren komen, zoals een sterk ontwerp, spectaculaire ruimtelijkheid, verfijnd materiaalgebruik en inventieve plattegronden.

In het juryrapport wordt de Portiersloge een architectonisch snoepje genoemd, ragfijn gedetailleerd en naadloos passend bij de gebouwen op het rijksmonumentale Westergasfabrieksterrein. ‘De portiersloge nodigt uit om de traditie van gemeentearchitecten weer nieuw leven in te blazen. Een ruimtelijk vormgever die zich ontfermt over de samenhang in het straatbeeld met een scherp oog voor de ‘onbeduidende’ dingen, zoals hekken, lantaarnpalen, vuilnisbakken en oplaadpalen. Dit oogstrelende gebouwtje vormt hiertoe een lichtend voorbeeld’, aldus de jury.

Wil je meer weten over deze Portiersloge. Klik dan hier om meer te lezen over het bijzondere ontwerp en het opmerkelijke materiaalgebruik.

Portiersloge

Alle nieuwsberichten
Projecten
Contact
Gepubliceerd
2020-12-02
Geschreven door
Birgit Soethof
Bron
Kneppers
News

Eerlijk en transparant bouwen